Bilgi Kütüphanesi

3D yazıcı ile ilgili temel bilgiler

3D yazıcılar hakkındaki sorular

Tripedia Tasarım Atölyesi olarak açık kaynak kütüphanelerden, akademik çalışmalardan ve güncel teknolojik gelişmelerden yararlanıyoruz. 3 boyutlu yazıcı ile üretim gerçekleştirmek isteyen herkesle edindiğimiz bilgileri paylaşmak istiyoruz.

3 boyutlu yazıcı nedir?
FFF veya FDM nedir?
3 boyutlu yazıcıda üretim için hangi tasarım yazılımını kullanmalıyım?
3 boyutlu yazıcı için parça tasarlarken nelere dikkat etmeliyim?
STL dosyası nasıl olmalıdır?
Hangi malzemeleri kullanabilirim?

3 boyutlu yazıcı nedir?

3 boyutlu yazıcı ile üretmek istenilen bir tasarım, bilgisayar ortamımda belirli aralıkla katmanlara bölünür. Elde edilen sanal katmanlar sırası ile 3 boyutlu yazıcı tarafından üst üste yerleştirilir. Sonuç olarak bilgisayar ortamında hazırlanan geometri 3 boyutlu yazıcı tarafından üretilir.

Temelde 3 eksenli hareket gerçekleştiren bilgisayar kontrollü bir üretim aracı olan 3 boyutlu yazıcılar, hammadde olarak kullandıkları materyal ve bu materyalin oluşturduğu katmanları birbirine nasıl bağladığına göre sınıflanmaktadır.

FFF veya FDM nedir?

En yaygın ve erişilebilir 3 boyutlu baskı teknolojisidir. Bu teknoloji Eriyik Filaman Fabrikasyonu (Fused Filament Fabrication, FFF) veya “Eriyik Yığdırma ile Modelleme” (Fused Deposition Modeling, FDM) olarak adlandırılmaktadır. Temelde filament yani daire kesitli devamlı hammadde haline getirilmiş termoplastik hammaddenin eritilmesi ve katmanlar olarak tekrar birleştirilmesine dayanmaktadır.

3 boyutlu yazıcıda üretim için hangi tasarım yazılımını kullanmalıyım?

Öncelikli olarak “Bilgisayar Destekli Tasarım” ile “Bilgisayar Destekli Üretim” yazılımlarının ayrımından bahsetmemiz gerekmektedir. Bilgisayar destekli tasarım, istenilen geometrinin oluşturulacağı ve yaratıcı sürecin hakim olduğu bir aşamadır. Son yıllarda gelişen dijital teknolojiler sayesinde bilgisayar destekli tasarım yazılımları, bu alanda herhangi bir deneyimi olmayan birçok kullanıcıyı kucaklayıcı hale gelmiştir.

Bilgisayar destekli üretim yazılımları ise üretim gerçekleştirecek makinenin tasarım dosyasını anlayabilmesi için çevirici görevi üstlenmektedir. Bilgisayar destekli üretim dosyasının hazırlanması bu alanda kazanılmış bir deneyim gerektirmektedir. Tripedia Tasarım Atölyesi olarak 3 boyutlu baskılarda bu hizmeti sağlıyor ve ti-bot kullanıcılarına bu alanda eğitimler veriyoruz.

3 boyutlu yazıcıdan baskı almak için tasarım ve üretim yazılımlarının ortak formatı sayılan “.STL” uzantısı ile dosya kaydedebilecek tüm tasarım yazılımlarını kullanabilirsiniz.

Örnek olarak Solidworks, Catia, NX, Rhinoceros, Moi3D Alias, Fusion360, Maya, Blender3D, C4D, ZBrush, 3DSMax, Sketchup gibi yazılımların tamamı ile 3 boyutlu baskı almak mümkündür.